Wat stillekes in februari begon dat barst in april en mei helemaal uit met bloei in groei.
Heerlijk al die kleuren & geuren dankzij moeder natuur, hé.
Dit jaar was het nog lang nat maar in plaats van maartse buien hadden we veel zonneschijn en ook in april al warme temperaturen zodat alle planten, struiken en bomen nu pronken met vers groen en heerlijke kleuren. Een steeds afwisselend beeld waar welke struik of bloem zich laat zien. De lentebollen (zoals sneeklokjes en krokus) zijn uiteraard bij de eerste, ook kerspruim en sleedoorn zijn vroeg en schilderachtig. April is ook de maand van de fruitbomen in bloei – eerst peer dan kers en appel.

In Japan is de kersenbloei (sakura) een heel cultureel feest. De uitbundige maar korte bloeiperiode herinnert eraan dat alles tijdelijk, vergankelijk, kwetsbaar en waardevol is in ons leven. Dus dankbaar zijn en genieten van elk moment (met bijhorend respect ipv weggooi mentaliteit). Nee, vasthouden kan niet maar het met alle zinnen beleven en zo een plaats in je hart geven. Dit lukt best samen met dierbaren, vrienden en familie, met een simpel picknick onder de bloeiende bomen. Eenvoud siert en legt de focus op wat echt telt ipv overbodige toeten en bellen (wat enkel voor stress zou zorgen). Een fascinerende combinatie van natuur, cultuur en saamhorigheid – de basis ingrediënten voor een goed leven.

Sta je ook soms stil bij de mooie momenten en dingen in je leven?
Vaak zijn we druk in de weer met “to do´s” en dingen die nog niet naar ons goesting zijn, en ja ook rekeningen die te betalen zijn. We vergeten dan eens door te ademen en te appreciëren wat we al hebben (bereikt) en dat alles een keuze is (hoe we met iets omgaan). Dat lijkt soms te simpel of net niet goed genoeg, terwijl het best al wat stappen onderweg waren. Op simpele manier vieren wat goed is dat geeft ook goesting in verder te doen, steeds beter. Meestal komt het anders dan gedacht, maar ook anders heeft zijn voordelen en toont nieuwe mogelijkheden.
Dat is in de tuin uiteraard net zo als op je werk of elders. Helemaal prima om te zien dat er ergens ongewenste planten groeien of dat een bank hersteld moet worden enz. Belangrijk is daarbij enkel dat dit niet als belastend probleem wordt ervaren maar als potentieel of kans om je jouw paradijs nog meer zijn eigen vorm te laten geven. Het is wat het is en helemaal prima, en ja er kan nog zo véél meer ! Er kan meer lekkers en moois ipv saaie vlaktes die veel onderhoud vragen, er kan minder gedoe door “low tech” oplossingen en slim mee werken met de natuur, er kan meer ruimte voor bijen en vogels creëert worden dat tegelijk ook voedend voor jezelf is… ja er kan veel. Wellicht heb je ook van alles op je wenslijst. Schrijf ze gerust op maar wacht niet met gelukkig zijn tot “alles af is” want het blijft een (groei)proces… Hou je visie als jouw leidraad en focus op de eerste volgende stap daarnaartoe (stap twee, drie enz volgen wel later).

Dus dromen en plannen – en regelmatig vieren wat je al aan (tussen)stappen hebt bereikt.
Wat passender als met bloemen?! Een boeket is dan ook een klassiek cadeau om te geven bij verschillende gelegenheden. Niet enkel op tafel maar ook op je boord kunnen bloemen voor feestelijke sfeer zorgen. Eetbare bloemen zijn heerlijk, lekker en gezond – als je maar weet welke en hoe. De meest bekende is wellicht de vlierbloesem die tot siroop verwerkt kan worden, ofwel wegens de lekkere smaak ofwel voor de ondersteunende werking bij genezing van griep en verkoudheid (bv als thee). Andere opties zijn beignets of pannenkoeken om direct op te smullen, en gelee, bloemenazijn, of simpelweg drogen om ook in de winter nog ervan te kunnen genieten.
Wist je dat je niet enkel van vlier, maar ook van paardenbloemen, seringen en acacia bloesem (awel Robinia pseudacacia) lekkere bereidingen kunt maken? Het recept is hierbij hetzelfde als bij de bekende vlierbloesem siroop.

Ingrediënten:

  • enkele handvol bloesems (viooltjes, paardenbloem, sering, vlier, robinia, rozen…)
  • schijfjes citroen of bundeltje citroenmelisse / citroenverbena / veldzuring
  • water
  • suiker (verhouding 1:3)
  • extra: schone lege flessen of bokaaltjes

Doe de bloemen samen met enkele citroenschijfjes (of gelijkaardig) in een grote kom en overgiet met water zodat alles onder staat – leg een bord op de bloemen zodat ze niet te hoog drijven. Laat dan 24u afgedekt trekken. Filter het bloemenwater vervolgens door een neteldoek en pers goed uit. Per liter water dat je zo gewonnen hebt, doe je ongeveer 300g suiker in een kookpot en los je het met een beetje water op. Breng dit mengsel aan de kook terwijl je regelmatig roert. Doe dan het bloemwater erbij om kort mee te koken. Vul de schone flessen of bokaaltjes daarmee en sluit goed dicht. Laat afkoelen en geniet ervan 🙂

Tip: Als je bij het koken geleermiddel (bv pectine) toevoegt dan krijg je gelee !

Gebruik een scheutje van de bloemsiroop om water, thee, cava, yoghurt… aan de smaak te brengen.

Smakelijk !

Heerlijk om van die kleine wonderen te genieten, van de cadeau´s die het leven te bieden heeft.
Het kan zo simpel zijn en iedereen heeft er baat bij – bloemen voeden je ziel, je gezondheid en de bezige bijen, hommels en Co. Zonder hen was het leven voor ons mensen minder vrolijk. Dus planten maar!
Elke bloem is wellicht kort in bloei maar er zijn er veel die telkens weer open gaan zodat je heel het jaar plezier kunt hebben (en ook de insecten blij mee zullen zijn). Leuk is ook om een de “luie tuinierder” te spelen en sommige groenten zoals rucola, kool, prei, wortel enz ook in bloei te laten schieten. Dan heb je ook fleur in je moestuin wat mooi is om te zien en lekker om van te snoepen – gewoon direct als je door de tuin wandelt of op je boterham, sla, soep… met simpele trucjes zorg je zo voor meer beleving.
Heerlijk om niet enkel geleefd te worden door alledaagse sleur, maar op te leven op natuurlijke manier. Ja, iedereen heeft wel zijn rugzakje te dragen aan zorgen en verantwoordelijkheden. Daarbij gerust opletten dat het niet te zwaar wordt, soms eens pauzeren en nagaan wat er wél bij hoort en wat niet, hoe het anders kan, hoe we elkaar kunnen ondersteunen en ruimte maken voor de mooie dingen. Wat je aandacht geeft dat groeit – dus liever met aangename dingen je laten omringen.

En ja, er is heel veel plezant en eetbaar maar er zijn ook wel giftige bloemen & planten. Dat is altijd goed om te dubbelchecken (bv bij Antigifcentrum of Plants for a Future). Geen reden voor paniek omdat meestal wel behoorlijke dosissen nodig zijn voor ernstige gevaar, maar bedachtzaamheid is altijd van pas – zeker bij kinderen, ouderen, zwangeren, allergieën enz. Soms is het ook gewoon dat het contact met plantensappen voor (sterke) huidirritaties zorgt maar gekookt het geen enkel probleem is (bv berenklauw, brandnetel). Soms is het ook dat enkel een specifiek deel van de plant eetbaar is terwijl de rest giftig is (bv taxusbesje maar niet het pitje erin of de bladeren ! ). Hou het dus simpel en begin met dingen die je kent en bewezen zijn. Stap voor stap kan je dan nieuwe planten en recepten uitproberen.

Veel plezier bij jouw ontdekkingstocht naar lekkers en moois, naar meer natuur voor jezelf en je omgeving !

Wat heb je opgemerkt, welke ideeën heb je, welke favoriete planten en recepten?
Zeker fijn om eens uit te wisselen 🙂
Graag tot een volgende “Fleurig Smullen workshop”, rondleiding of begeleiding van jouw persoonlijke tuindroom !

In elk geval veel tuinplezier gewenst in jouw eigen paradijs !