Principieel: Neen, onderhoud doen we niet.
Mijn belangrijkste principe is namelijk: enkel adviseren & ontwerpen wat past. Ik zou nooit chique prentjes opmaken die dan zouden beteken slaafje van eigen tuin of aannemers te worden. Eerder zijn plannen steeds gericht op bodem, licht, water en andere kenmerken van de plaats en vooral wat klopt bij de mensen (en dieren) die er leven – waar worden ze warm van, wat zien ze zitten om te doen enz. Dit krijgt ruime aandacht in het proces van samen aan tafel tekenen & bijsturen waar nodig. Daarom horen daar ook geen elementen bij die veel werk vragen zoals hagen of gazon – tenzij deze zeker tot levensgeluk bijdragen (bv rust in t hoofd of creativiteit…).

Theorie in praktijk brengen is echter wel een proces. Een adviessessie of ontwerp helpt om helderheid te scheppen. Alles krijgt erin een plaats & volgorde wat voordien een wazige droom was met losse eindjes. Dat maakt het simpelder, doenbaarder, geeft opluchting en wakkert de kriebels terug aan. Je wint ermee dus een goede startpunt en basis waar je op terug kunt vallen. Principieel kan je nu aan de slag met een heler idee en volle enthousiasme 🙂 De zorgenrimpels verdwijnen omdat er structuur en handvaten zijn, zonder overbodige schizzel. En dan duiken soms nieuwe vraagtekens op, afhankelijk van ervaring en interesses. Ja, wellicht hebben we allemaal ergens iets gelezen, gezien, gehoord of zo, maar hoe was het dan precies in elkaar zit en vooral hoe het in je eigen situatie met het beschikbaar materiaal toepast dat is soms een ander paar mouwen…
Veel dingen zijn simpel, zeker met de nodige tips en weetjes erbij. Sommige lijken enkel simpel en zit de duivel in het detail. Dan zijn er twijfels, onzekerheden, wil je vermijden dat je tijd & materiaal om zeep doet, of is het gewoon weg te druk met van alles en kom je er gewoon niet aan toe (soms is dit ook enkel een excuses om uit te wijken, soms is het realiteit omdat andere aspecten in het leven gewoon op dit moment meer prioriteit krijgen en je maar twee handen hebt & 24uur op een dag, soms is het een combinatie…).
Vaak lukt het goed (met bepaalde stukken van het plan) en heb je al veel stappen gezet, en duikt er dan een nieuw idee of uitdaging op. Normaal gezien heb je door het plan & eerste stappen al een goed idee wat logischerwijs te doen is maar soms is het complexer – en gewoon ook fijn om even af te stemmen zodat je kunt te voorkomen dat je ergens iets over het hoofd hebt gezien of een ander (simpelere, passendere) optie miste.

Er zijn altijd veel keuzes mogelijk. Dit zowel bij de methodieken als bij materiaal. Zeker in de plantenwereld zijn er bijna oneindige lijsten van schoonheden en allerhande combinaties in eigenschappen (eetbaar, medicinaal, bijenplant, stikstofbinder, snijbloem, bodembedekker…). Een helder doel is goud waard om hierbij niet te verdwalen. Ervaring helpt immens om de belangrijkste eigenschappen niet uit het oog te verliezen: Passen de planten samen in hoogte, groeivorm, bloeimoment, kleur enz? Passen ze in het type bodem, met het beschikbaar licht? enz.
Wat nu precies op deze plaats, hoe en wanneer… dat zijn vragen die soms in het vierkant draaien. Zeker hoeft men daarin niet alles tot in de puntjes willen uitpluizen want het blijft een benadering zonder volledige garanties. Het is dus steeds afwachten of het wel lukt zoals gedacht. Soms zijn er ook (al dan niet onverwacht) bijzonder hardnekkige planten gelijk kweekgras die je alleen moeilijk kunt intomen. In principe kan je ze door regelmatig uit te trekken, machoplanten te zetten en te mulchen de baas worden. Het is wel gemakkelijker, gezelliger en effectiever als je het samen met vrienden of helpers kunt doen. Sowieso is er in de eerste jaren na aanplant meer te doen om de jonge plantjes te helpen settelen. Zo is het goed om tijdens 2-3 jaar regelmatig langs de borders te gaan en zo in kleine ingrepen de goede ontwikkeling te ondersteunen ipv in eens chaos te hebben. Ja, prairie en voedselbossen vragen weinig onderhoud – als ze volwassen zijn. Dan is het enkel één keer per jaar snoeien – plus oogsten 🙂 ook in een prairie kan je lekkers plukken trouwens (denk maar aan dropplant, margriet, daglelie, venkel, marjolein…). Dus ja, samen aan de slag gaan is handig en fijn. Vraag het maar en we komen erbij – niet als onderhoudsploeg maar om soms een duwtje in de rug te geven bij het beheer.

Op zich is er zeker niet dé ene manier om het “juist” te doen. Je kan dan ook niet per se iets “fout” doen – maar anders, met consequenties. Hierbij is belangrijk om een goed idee te hebben wat het effect van je aanpak vermoedelijk zal zijn – zodat je verspilling in tijd, energie en geld kunt voorkomen en dat je weet wat bij jou & jouw situatie goed past. Achteraf is men altijd wijzer maar is het fijner als je niet hoeft te zuchten “Had ik dit maar voordien al geweten… dan had ik anders beslist.”
Vraag daarom gerust (nog) eens ondersteuning erbij om mee te kijken & mee te denken bij de volgende stappen in de nieuwe fases van de ontplooiing van je tuindroom. Een heldere blik en nuttige voorstellen zijn dan waardevol, of soms gewoon man/vrouwkracht erbij om het te doen lukken. Het is zonde dat er nog te vaak eenzaam op eigen eiland wordt geploeterd en het ideaal aangestreefd wordt om alles zelf “perfect” te willen kunnen. Idd is het prima en leuk om te groeien in vaardigheden en ruime zelfstandigheid te koesteren. Maar hoge eisen zijn ook vermoeiend en kil. Laten we ons eveneens koesteren dat het heel mooi is om er voor elkaar te zijn & elkaars leven te verrijken.

Zo ben ik dan ook van harte dankbaar om telkens welkom geheten te worden, om bij te dragen op weg naar het paradijs. Het is er al, soms nog verscholen en mag meer & meer opleven.
Stap voor stap, telkens nieuwe horizonten verkennend, kunnen we samen meer ruimte geven aan alles wat mooi, lekker en levendig is, vol plezier & verwondering. Ja, blij gelijk een kind voel ik me dan als ik ergens op verkenning kom en mag luisteren naar het fluisteren van het hart en naar de ziel van de plaats. Zo veel potentieel wacht om te mogen stralen.
Zo veel meer, zo veel simpeler. Graag zou ik iedereen willen zien lachen & genieten, enthousiast over alle kleuren, geuren, smaken en vormen van het Leven…
Het is heerlijk om opluchting te brengen – dat is zeker geen oplichting 🙂

Heel graag tot een volgende, misschien wel in jouw tuin of groenproject?!
Sowieso veel tuinplezier gewenst allemaal!