Er was al een mooie bloemenborder die voor gezelligheid zorgde. Nu was er verlangen om ook van de rest van het gras af te zijn – zodat de grasmaaier weg kan en geen lawaai, stank en zorg om naft meer zou zijn.

Dus beginnen met afdekken: ofwel dikke laag karton kon ofwel met ondoorzichtig (landbouw)plastiek. Door het gebrek van licht verzwakt het gras en hoeft de graszode niet afgeplagd te worden alvorens de nieuwe heraanleg. Dat spaart werktijd en rugpijn ­čśë Ondertussen kan de plantenlijst van mogelijke tredplanten en lage bodembedekkers samengesteld worden, zoals bijvoorbeeld Weegbree, Brunel, Kruiptijm en Loopkamille.
Op plaatsen waar met de wagen – en remork – soms over gereden wordt da past echter beter een stuk (open) verharding. Weinig planten kunnen het namelijk aan om zo zwaar geplet te worden – wie een terras of oprit heeft die weet dat er in spleten vanalles opkomt maar niet waar veel gelopen of gereden (of geborsteld) wordt, h├ę.

Voor deze klus sloegen we graag de handen in elkaar met collega Groen Van Doen om samen stenen in een deftig bedje te puzzelen tot karrensporen. Verschillende kasseien, bakstenen en natuurstenen werden al vooraf verzameld van recup elders en nu omgetoverd tot uniek mozaïek. Zo is het een interessant onderdeel van de tuin zelfs als er niet overgereden moet worden. Het looppaadje naar een ander stuk van de tuin kon gewoon in de grond gegraven worden en met stenen versterkt. Dan maar volplanten!

De planten staan tamelijk dicht om zo snel mogelijk een gesloten tapijt te vormen. Uiteraard willen we ook niet overdrijven en het budget redelijk houden. Daarom eerder de open stukken inzaaien met klaver, hazenpootje, wilde tijm, zandblauwtje en gewone reigersbek. In de lente best nog eens doorgaan omdat gras toch wel zijn weg gaat vinden (wel veel minder) en het terug ertussen uit te halen. Een dikke laag hakselmulch helpt idem om ongewenste groei te onderdrukken en de gewenste planten te beschermen tegen de zomerse hitte & droogte.
Af & toe kan dan met een manuele duw-maaier de beplanting kort gehouden worden op de paden en voor verjonging van de planten gezorgd worden. Zo blijft alles vers en netjes. De andere planten in de border hoeven enkel in de lente eens gekortwiekt worden. Eventueel kan soms een droge of scheve bloem ook in de zomer ertussenuit gehaald worden, maar de zaaddozen zijn ook mooi en nuttig voor insecten & vogels! Dus gerust laten staan. De bijen zullen alvast meegenieten van de nieuwe bloei en de diverse schuilopties tussen de stenen = win-win dus!
Het is zo mooi om te zien hoe zelfs zo een kleine plaats vol leven kan komen en tegelijk een oase van rust kan worden. Zalig! We wensen veel tuingenot toe!
Dikke merci uiteraard ook aan de helpers die mee de handen uit de mouwen gestoken hebben! Vele handen maakten nog eens licht werk en gaven kans om inspiratie op te pikken. Top!

Heerlijk om bij te dragen aan dergelijke pareltjes!
Kriebelt het bij jou ook van een tuindroom dat waar wil worden?
Laat het dan zeker weten!