Door te werken met de natuur mee komen er soms filosofische gedachten op… Ze zijn hier verzameld. Het gaat over processen, oogst, dankbaarheid, rust, moeder natuur, en kruiden.

Het een volgt op het ander

Met de herfst komt de tijd van oogst. Uiteraard hebben we ook in de zomer veel kunnen oogsten & smullen. Nu wordt wel de voorraad bijgevuld voor de winter. Dit is/was tenminste typisch in een huishouden met eigen voedselvoorziening. Vandaag de dag wellicht minder (omvangrijk) aan de orde – alles is altijd beschikbaar in de winkel (schijnbaar).

Ook in moderne tijden heeft het wel voordelen om zich van dit natuurlijke ritme te laten inspireren. Enerzijds is het gezonder & lekkerder om met de seizoenen mee te gaan. Groente & fruit dat op dit moment rijp is, heeft meer voedingswaarde & smaakstoffen – ook al wisselt dit, maar toch… Bovendien is dan ook minder inspanning en grondstoffen nodig voor opkweek, transport enz. wat dus beter is voor het milieu. Zeker niets nieuw.
Anderzijds wordt ons lijf & humeur ook door de verandering van lichtintensiteit & temperatuur beïnvloed. Het is beter dit niet weg te moffelen maar te accepteren & leren mee om te gaan.
Verder zijn er ook andere processen die in cycli gaan – dus figuurlijk het “jaar” doorlopen van “zaaien” van een idee tot “oogsten” van de resultaten bijv. van een project.

Rijke oogst

Naast groente, fruit, noten, kruiden en dergelijke uit de tuin of van het veld, is er ook figuurlijke oogst zoals succes op het werk of school, met organiseren van evenementen, waarmaken van voornemens… of als inzicht over hoe het (bijna) lukte & hoe het wellicht nóg beter kan een ander keer.

Want zo is het altijd: ofwel heb je succes, ofwel ben je een ervaring rijker – en soms ook allebei 🙂
Daarom mogen we dit ook eens vieren! Inderdaad staat nog veel op het lijstje van dingen die je nog wilt doen – maar kijk ook eens naar wat je al hebt (gedaan). Dat mag eens gezien & geapprecieerd worden. Zo kan een (deel)project met voldoening afgesloten & losgelaten worden. De ervaring neem je mee maar begint op die manier “met een schone lei” het volgende project.
Er zijn vele kleine blaadjes aan een boom, die nu één voor één vallen. Ze waren allemaal goed van dienst voor de boom maar nu komt er verandering. De essentie neemt de boom mee naar het volgend jaar, diep opgeslagen in zijn wortels. Al het overbodige mag gaan en wordt voeding voor nieuwe groei… Daarin zit een les om niet vast te klampen aan iets. Je mag zuchten als er iets mis is gegaan maar niet blijven draaien in veroordeling van de “stommiteit” (van jou of een ander). Je mag blij zijn als je iets hebt bereikt maar niet geobsedeerd geraken…

Klein woord, grote daad

Kleine taken afwerken lijkt simpel en vanzelfsprekend – dat is het achteraf gezien vaak en kostte toch wel tijd & energie. Daarom ook dit appreciëren – goe bezig hoor! Dat geldt voor onszelf net als voor anderen. Nadat je je eigen lijst hebt bekeken, kan je ook even registreren dat anderen idem hun best doen (en ook eens iets fout doen).
Af & toe een oprechte woord(je) van dank doet wonderen!

Vroeger & nu zijn er steeds mensen om ons heen die ons op onze weg hebben begeleid & ondersteund. Door globalisatie & automatisering valt dit vaak niet meer op en verliezen we het belang van goede connecties uit het oog. De mens wordt soms weg gerationaliseerd, wegens cijfers…
Dit is wel een keuze die we kunnen maken. Begin gewoon met de mensen die je dierbaar zijn en maak jezelf regelmatig ervan bewust dat het bijzonder fijn is dat ze er zijn. Doe dit meer & meer ook met onbekenden – je hoeft daarom niet iedereen in je huis uit te nodigen en te bekostigen 😉 Gewoon het geheel zien van elke mens en niet enkel een uitspraak of daad die je misschien ambetant vindt bijvoorbeeld… Dat is inderdaad een oefening (die soms beter lukt en soms minder, en zeker de moeite waard). *

Een schouderklopje (in gedachte) mag daarom wel eens in plaats van verdergaan als of er niets was. Dat lijkt soms “not done” omdat het in de hand van anderen zou liggen om te beoordelen of het al dan niet goed gedaan was, omdat er “geen tijd voor zoiets” is, of omdat het “onbelangrijk” zou zijn in vergelijking met andere prestaties of zo.
Ook zonder “certificaat” weet jij toch het best dat je jouw best hebt gedaan of dat de andere wel degelijk een waardevolle bijdrage heeft geleverd.
Beter kan inderdaad altijd, vooral nu dat die nieuwe ervaring is opgedaan…

Dus bij deze:
Bedankt aan alle helpers & sympathisanten die ons op onze weg ondersteunen!
Bedankt aan alle collega´´´’s voor fijne samenwerking & inspiratie!
Bedankt aan alle mensen die hun tuindromen in onze handen leggen om deze samen waar te maken!

Samen is het zo veel leuker & maken vele handen licht werk.
Er ontstaat dan ruimte voor creativiteit die onvoorspelbare mogelijkheden ontlokt.
Gewoon fantastisch om dit te ervaren!

De kracht van rust

Even stilstaan en reflecteren, bedanken voor wat ontvangen werd & plannen maken over wat beter mag. Het oude mag vergaan en betekent begin van het nieuwe. De natuurlijke cirkel van dood & wedergeboorte vindt zijn moderne spiegel in kwaliteitsmanagement strategieën van “Plannen – Doen – Checken – Bijsturen”.
Liefst dus met een (kleine) feestelijke erkenning en ook genoeg rust. Hoe zou je anders na al dat rennen nog genoeg energie hebben om verder te doen?! Uit een lege put kan je niet scheppen…

De “civilisatie” blijkt als ideaal na te streven om constant verder te draaien op volle toeren, ook in donkere tijden (gelukkig maar zou je zeggen, want we zijn daar zo afhankelijk van geworden). Er blijkt geen tijd te zijn om in vraag te stellen of we dit soort meer, verder, groter, sneller, hoger wel willen en nodig hebben. Daarmee samen hangt bovendien het gevoel van verwachting dat iedereen mee door gaat op dezelfde manier & steeds op volle snelheid.
“Het gaat wel.” Dat is een zin die wel verschrikkelijk is als je met een snotneus op je werk komt opdagen… Waarom? Wanneer is ’t genoeg? Gewoon iets doen “omdat het kan”? Wat is de prijs? Het is niet heldhaftig om jezelf geen rust te gunnen, hoor! Uiteindelijk heb je meer tijd nodig om onder deze omstandigheden alles gedaan te krijgen. Beter dus om even te stoppen, terug op kracht te komen en dan weer aan te pakken. Je hoeft niet heel de winter verlof te nemen gelijk een beer uiteraard. Het helpt wel om op tijd jezelf goed te verzorgen & goede afspraken te maken. Dat kan ook in kleine dingen zoals genieten van een wandeling, een goed boek, wegdromen bij een tas thee in de comfortabele zetel, een babbeltje, sport doen, muziek, tekenen, meditatie… er zijn verschillende mogelijkheden, voor elk wat wils! Deze rijkdom in diversiteit is troef die we hopelijk herkennen & waarderen – en gebruiken om terug de “batterijen” van de ziel op te laden.

Oh zo prachtig!

Een moment van dankbaarheid mag zeker en vast ook regelmatig naar Moeder Natuur gaan.
Haar werk zien we vaak niet meer, of enkel als het “slecht” gaat. Daarbij is het telkens opnieuw een wonder hoe de plantjes ontkiemen, groeien, bloeien… dat de zon opkomt, de vogels zingen, sterren aan de hemel…de kringloop van water & koolstof…
Laat ons dit graag met zijn allen koesteren!
Terug verliefd op de Aarde worden, dat klinkt voor sommigen wat gek. Het is echter wel een veel mooie(re) drijfveer om te blijven gaan voor een betere toekomst. Angst & wanhoop wegens doemberichten maakt het daarentegen alleen maar zwaarder om goede keuzes te maken.
In plaats van enkel problemen te zien is het handiger om zich te richten op kansen. Er is vrijwel altijd iets dat je kunt doen. Vaak is er geen ingewikkelde technologie nodig, of krachtdadige beslissing van een of andere politicus – ook al kunnen deze soms nuttig zijn ter ondersteuning. Vaak is het genoeg om even uit te zoomen en het geheel bekijken met focus op mogelijkheden. Dan doen zich opties voor die je niet had kunnen zien als je was blijven hangen in klagen.
Niet opgeven! Misschien denk je soms dat je een dromer bent, maar: “You are not the only one” 🙂 Iedereen vindt het wel belangrijk om zuivere lucht en gezond eten te hebben bijvoorbeeld. Nu hebben we nog de vrijheid om keuzes te maken. Straks zijn de condities wel anders en wat nu vanzelfsprekend lijkt, is dan veel moeilijker om te doen. Dus, Carpe Diem 😉

De media tekent te vaak een verkeerd beeld met een selectie van vreselijke berichten. Echter zijn er genoeg mensen, groepen, verenigingen, bedrijven, diensten enz. die bezig blijven voor meer positiviteit op verschillende vlakken. Het zullen er wellicht te veel zijn om ze allemaal hier te benoemen! Een kleine lijst kan je wel hier vinden en jij kent er wellicht ook nog meer. Ook wij blijven streven naar een paradijs voor iedereen, met lekkers & moois in de omgeving, waar ook bijen & Co hun baat bij hebben…

De natuur zelf is uiteraard de meest geniale meester in het creëren van overvloed – als ze de kans krijgt. Denk gewoon eens aan een kersenboom die overvloedig bloeit en veel fruit geeft, alhoewel één pitje genoeg zou zijn om terug een boom te laten groeien. We hoeven het niet “allemaal beter te weten” en te willen controleren. Het is genoeg om te observeren, te leren welke condities nodig zijn om gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken. Niet alles dood spuiten maar weten welke factoren versterkt moeten worden zodat een pest geen kans heeft – gezonde bodem is daar een heel belangrijke, naast gezond water & gezonde lucht. Simpel en toch effectief. We maken het soms wel erg ingewikkeld en niemand schijnt verantwoordelijk te willen zijn om iets (anders) te doen. Dat is wellicht als je bang bent om helemaal alleen alles direct perfect te moeten oplossen. Dat is inderdaad te veel. Het begint met de eerste stap, met het zoeken van gelijkgezinden, met een duidelijk actieplan, vooral met een goede visie. Soms lijkt die ene stap wel belachelijk klein, maar het is wel belangrijk omdat dit (het begin van) actie betekent – en als heel veel mensen kleine stappen zetten dan is dat een reuze stap!
Nog een extra tip erbij om het helemaal te doen lukken: maak er een spel van! Geef jezelf “punten” als je eens (vaker) de auto laat staan, of als je voor lokaal een ecologisch voedsel kiest, dat je eerst bij tweedehands markten kijkt als je iets wilt aanschaffen enz. Na verloop van tijd behaal je de “volgende graad” en check je diverse aanbieders op hun eco-score enz. Een superheld wordt je niet van de ene dag op de andere, maar met elke keuze opnieuw, meer & meer – let op het is wel verslavend omdat het een goed gevoel geeft goed bezig te zijn 😉 Inspireer gerust anderen, maar let op hokjesdenken en wees niet dogmatisch – herinner je dat jou zoiets wellicht ook afschrikte. Dan kan je bondgenoten winnen in je missie voor een betere wereld 🙂

Kruidige brouwsels voor gezonde boost

Om af te sluiten, nog enkele natuurlijke helpers om je een boost te geven in deze tijden. Het zijn geen wondermiddeltjes die ineens alle problemen kunnen oplossen – zelfs de wonderlijke natuur kan dat niet in 1-2-3 ;). Het zijn wel prachtige ondersteuners op je weg door de winter: thee van rozenbottels, kruidensiroop van tijm & salie, en lekkers met (de zaden van) brandnetel.
Je kunt de bottels van hondsroos (Rosa canina), Japanse rimpelroos (Rosa rugosa), egelantier (Rosa rubiginosa) of sommige lekker ruikende Engelse theerozen gebruiken om thee, siroop en jam te maken. Er zitten veel vitamines in en mineralen zoals ijzer, calcium & kalium. Probeer ook eens thee te zetten van rozenbottels samen met sinaasappelschil & een klein beetje kruidnagel!
Van verse of gedroogde blaadjes van tijm en salie kan je ook een lekkere, sterkende thee zetten of hoestdrank van maken. Je kunt uiteraard variëren en naar smaak met rozemarijn, wijnruit, munt, citroenmelisse, lavendel, anijs en/of venkel combineren.
Het recept van Danielle Houbrechts gaat als volgt: Telkens een handgrote tak in een grote bokaal doen, er 300g suiker bijdoen en met 1L oplegjenever overgieten. Het geheel wel 4 maanden laten trekken op een warme plaats. Bij verkoudheid kan je dan ´’s morgens & ’s avonds een soeplepel nemen om je immuunsysteem te ondersteunen terug op poten te komen.
Sowieso is er ook het inheemse “superfood” de brandnetel! Die zit boordevol vitamines & mineralen. Soms kan je ook in de winter nog jonge topjes vinden, anders gedroogd blad of de (gedroogde) zaden gebruiken. Gewoon mee in jouw gerechten doen, in soep, saus, puree… Gerust regelmatig doen, maar ook regelmatig een pauze geven aan je lichaam. Dan blijft het een ondersteuning en geen overprikkeling.
Lees zeker ook eens de fiches van Sandra Aardebloesem! Wees niet overweldigd door de overvloed aan informatie. Vertrouw erop dat je de nodige info zal tegen komen die voor jou op dit moment waardevol is!

Bij deze heb je weer inspirerende & aanmoedigende tips!
We wensen je veel succes in elk geval.

Als het bij jou ook kriebelt om iets samen te doen dan bekijk even de opties & geef een seintje!
En als je iemand wilt bedanken en je bent op zoek naar een leuke manier, dan zou een cadeaubon van ons een optie kunnen zijn!


…* …

Je kunt ook effectief een oefening van dankbaarheid maken.
Zo kan je bijvoorbeeld een dagboek gebruiken waarin je elke dag drie (of meer) dingen opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Dat kan simpelweg zijn dat je kledij en eten hebt voor jezelf, het terugzien van een goede vriend/in, tot het behalen van een belangrijk doel.
Er zijn ook meditaties die je erin begeleiden het warm gevoel van liefde te verwelkomen en te herkennen in het dagelijkse leven.
Er zijn korte zoals deze, iets meer uitleg zoals deze of zelfs met 21-dag-traject! En in het Engels is er ook deze: Gratitude
Naast deze voorbeelden zijn er uiteraard nog massa´ s andere, elk met hun eigen stijl. Als je iets hebt gevonden dat je aanspreekt, neem dan even de tijd om deze enkele keren te herhalen. Geef het de kans om erin te komen en het effect ervan te ervaren (dus niet springen van het een naar het ander, wegens FOMO steeds zoeken naar “beter”). Gewoon open stellen & waarnemen…
Niet opgeven als het bij de eerste keer(en) nog onwennig is. Ook niet opgeven als je enkele dagen deze oefening niet hebt gedaan – het is goed genoeg als je het op dat moment doet wanneer je eraan denkt & voelt dat het deugd zou doen.
Geen stress uiteraard maar veel plezier ermee!