Wie aardbeien met Kerstmis wil… die maakt deze best nu klaar, in de zomer dus!
Dat smaakt 🙂

overvloed nu, genieten ook later

De natuur is gul en geeft overvloedig als je haar de kans geeft. Af & toe kundig ondersteunen bij de bodemopbouw is uiteraard ook voordelig (i.p.v. enkel uitputten en doodspuiten). Vanuit één zaadje komen er veel vruchten met elk veel nieuwe zaden – ongelooflijk toch! Dat mag gerust gevierd worden met dankbaarheid voor Moeder Natuur.

Wat doen met al dat lekkers?

Na goede planning & enthousiaste inzet om de tuin te moduleren, komt nu beloning in de vorm van uitbundige oogst – groenten, bessen, kruiden, bloemen zijn volop bezig hun best te geven. Het is genieten om nu door het kleine paradijs te lopen 🙂

Soms is het wel té overdadig in ene keer en zonde om iets te laten bederven omdat je niet snel genoeg kunt eten of weggeven. Dus komen de bewaartechnieken in het spel. Zeker kennen jullie ook oude recepten van confituur, drogen, opleggen… Vers is het lekkerst en gezond, maar bewaren voor het koude seizoen is ook zinvol.
Zacht drogen behoudt de meeste inhoudsstoffen en gaat vooral voor kruiden goed: gewoon ophangen in een beschutte plaats uit zon & regen, of op paper uitspreiden. Voor fruit en groente is er energie nodig om dit proces te versnellen en rot te voorkomen. Tot nu toe was de zon niet sterk genoeg, maar het schijnt dat daar verandering in komt…
Koken tot confituur, compote & sap behoudt de smaak van de zomer tot de winter. Uiteraard komt er suiker van pas om goed te conserveren en gaan door de hitte vitamientjes kwijt. Dit is wel aanvaardbaar omdat het in ruil het smaakpalet verruimt en enkel in kleine dosissen verorberd wordt. Gedreven mensen weten wel suikervervangers goed in te zetten en de potjes kleiner te kiezen zodat ze na het openen direct leeg geraken (en schimmel geen kans heeft). Voor mij blijft in elk geval aardbei met een blaadje munt een topper die ik van mijn oma leerde als het over confituur maken gaat. Ook anijs en pruim gaan goed samen…
Fermenteren is in de lift en geeft meerwaarde aan je oogst omdat er door het proces extra enzymen en vitaminen bij komen. Je moet alleen van de zure smaak houden die erbij ook ontstaat. Augurkjes, zuurkool en kimshi zijn wellicht de meest gekende voorbeelden. Dat is leuk om eens uit te proberen!
Opleggen in olie, azijn of alcohol is uiteraard ook een optie. Een simpele zonnebloemolie wordt met kruiden uit de tuin omgetoverd tot smaakmaker voor dressings of soepen bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor azijn met kruiden of ook met bloemen, later ook rozenbottels en bessen. Als je van de laatst genoemde een scheutje toevoegt aan je water of (koele) thee kan je een lekker drankje creëren! Als je liever andere soort drankjes lust dan laat je de bessen eerder in jenever & Co trekken 😉 Telkens even geduld oefenen en na een aantal weken kan je eigen brouwsel gefilterd & op flessen getrokken worden – dat is ook een mooi cadeau voor dierbaren met Kerstmis…

Meer info vind je uiteraard op allerhande websites of workshops.
Een paar tips zijn deze:

Wat is jouw favoriete recept? Welk geheim vertelde jouw oma je? Welk handig trucje hou je bij? Laat het gerust weten 🙂