Er blijkt niets anders dan COVID-19 aldus “het coronavirus” actueel te zijn op dit moment. Gelukkig is dat niet zo.
Er zijn nog diverse andere thema´s die nu minder in de voorgrond staan maar even belangrijk zijn (vluchtelingen zijn we even vergeten blijkbaar) en nog andere thema´s zullen vanzelf opkomen omdat we niet meer “druk bezig” kunnen zijn. Even de stopknop aan en gewoon eens een babbel doen…
Je moet nu wellicht thuis blijven & diverse maatregelen gaan volgen, maar het is ook een kans. Ja, dat mag.
Alle respect voor de verpleegsters, voor mensen die getroffen zijn & hun naasten! Goede moed toegewenst in deze tijden. Alleen, in angst of verzet blijven hangen is noch voor deze mensen noch voor jezelf & je dierbaren van nut. Gebruik daarom deze voorgeschreven tijd die je cadeau kreeg (wellicht met condities = verantwoordelijkheid nemen en met goed verstand de regels naleven) & sta even stil:
Hoe wil ik mijn dagen (=mijn leven) vullen?
Voor wat kom ik buiten?
Welke connecties wil ik houden?
Wat mis ik nu & hoe kan ik ervoor zorgen dat het in de toekomst er wél zeker gaat zijn?
Wat is er nu niet meer en ervaar ik als opluchting & hoe kan ik ervoor zorgen dat deze vrijheid zo blijft?
Wat leek vanzelfsprekend of eerder lastig en blijkt nu heel erg waardevol?!
(bv tijd met familie…)
enz…
Praat met jezelf en je omgeving (via telefoon of online wellicht ;)! Er zullen zeker mooie ideeën opkomen als je het maar toelaat – Imagine

Let´s all be dreamers & dream big!
Together we can make it happen!

Deze artikel vat het mooi samen en is heel inspirerend – door crisis sterker, vriendelijker & meer verantwoord worden. Hopelijk gaan we niet enkel afzien en terug naar “business as usual” streven – dus het “oude systeem” willen herstellen waarvan we toch allemaal al wisten dat dit niet kon blijven duren wegens té veel negatieve neveneffecten. Nu is er de kans om in te beelden & uit te proberen hoe een betere wereld eruit zou kunnen zien en te plannen welke stappen ervoor nodig zijn – beginnend met vandaag! De juiste vragen stellen is daarvoor essentieel.

Er wordt veel aandacht gericht op hygiëne en isolatie, maar het immuunsysteem versterken is minstens even belangrijk! Gezonde voeding is daar essentieel onderdeel van, net zoals schone lucht & water, gezonde rust & slaap, helder denken & voelen, aangename gezelschap in je leven, een betekenisvol doel, dankbaarheid… Kijk ook even naar deze artikel.
We weten dit allemaal goed maar mogen zeker hier en daar wat consequenter in zijn zonder te dogmatisch te worden. Genieten zonder prestatiedruk hoort uiteindelijk ook bij de essentie van een gelukkig leven.

lekker divers…

Als bv gezonde voeding je aan het hart ligt (net als mij), dan heb je nu de kans om met je eigen kweek te beginnen 🙂
De lente is er in elk geval en dus hét moment om te zaaien! Denk bv aan sla, rucola, kervel, rode biet, kolen, zomerwortel… en binnen in kleine potjes leuke soorten van tomaten voorzaaien. Dat is zo veel lekkerder & boeiender dan het spul dat we van de supermarkt gewoon zijn geworden…
De tijd thuis kan je gebruiken om je te verdiepen in de tuintrucjes en hoe je bv moestuinbakken of geveltuintjes kunt maken – zie bv deze tips of deze kalender! Kinderen vinden het zeker even leuk om mee te mogen doen & te ontdekken – laat hun dus iets nuttigs leren terwijl ze thuis zijn 🙂

Zeker even belangrijk: wandel gewoon even door de tuin en observeer vooraleer je begint! Wat groeit er al, waar zijn de vogels & de bijen, waar zijn nog vrije plaatsen? Is het daar zonnig of schaduwrijk, droog of nat? Wil ik daar zitten, plukken of beleving? Hoe zit de watervoorziening? … Schrijf het maar op, kriebel wat ideetjes, zoek meer info & voorbeelden op, droom nog wat verder, pas het nadien allemaal wat aan zodat het bij jouw plaats & behoefden past, en bedenk stappen om dit realiteit te laten worden. Dat is gewoon superleuk om te doen! Als je het graag had dat er iemand mee kijkt en denkt bij deze vragen, dan kom ik er heel graag bij om je te ondersteunen (wanneer afspreken terug mag).

kenmerken noteren, visie uitwerken, planning opmaken…

Als je niet zelf gezonde voeding wilt telen zijn er uiteraard ook boeren die dat voor jou doen 🙂 De heerlijk verse producten kan je dan gewoon gaan plukken (bv zoals hier bij ons in de buurt met een abonnement bij CSA Het Mosterdzaadje), of bij buurderijen afhalen, of via webwinkels gelijk Vandeboer.be geleverd krijgen. Een combinatie met van alles kan uiteraard ook. Goed is soms ook gewoon gemakkelijk – je hoeft niet ver te zoeken 🙂 Het is simpelweg leuk om te weten waar je eten vandaan komt en dat het met zorg is ontstaan.

Om je lichaam op een simpele & snelle manier een hart onder de riem te steken, kan je onkruid plukken – uiteraard op een veilige, propere plaats (gelijk de tuin)! In plaats van ze te bestrijden kan je ze beter lekker opeten en zo genieten van de mineralen & vitaminen die nu zo heilzaam kunnen zijn. Denk maar aan groentesoep met brandnetels, paardenbloem(blad), madeliefjes, hondsdraf, zevenblad… gewoon fijn gesneden op het einde mee erin roeren zonder te laten koken. Doe gerust wat afwisseling en niet alles elke dag. De dosis maakt dat het lichaam gestimuleerd ipv belast wordt!
Leuk is ook om pesto van deze kruiden te maken = kruiden samen met een beetje zout en bv zonnebloempitten in de blender plus olie toevoegen, klaar (pasta heeft iedereen nu in huis vermoedelijk ;), of “kruiden-gomasio” = sesame lichtjes roosteren en met zout & kruiden fijn malen, dat kan je dan telkens over je gerichtjes strooien, of gesneden (on)kruiden mee in pannenkoekendeeg mengen & afbakken – heerlijk! Gezond is duidelijk wél lekker 🙂 Dit kort filmpje van de RTV OOG vat het mooi samen (en er zijn er zeker nog veel meer te vinden).

Bij deze wou ik bijdragen met inspirerende & positieve ideeën om van deze tijd het beste te maken.
Heel veel succes & sterke toegewenst!
Moge de lentezon je veel vitaminen bezorgen en het lentelied van vogels & bijen je vrolijk & hoopvol stemmen!
Tot binnenkort!