Voila, de eerste stap is gedaan op de wei. Zoals de moeder des huizes zei: “We zijn vertrokken!” De grootste bomen zoals tamme kastanje, linde en ook pecaannoot, staan er nu samen met haagplanten en robuuste fruitbomen zoals lijsterbes en mispel. Deze zijn bepalend voor de structuur van de volgende aanplantingen en het microklimaat van de tuin dat daar gevormd zal worden – en op termijn levert dit ook veel noten en fruit voor een lekker ontbijt, gebak en meer.
- toekomen en kennismaken met elkaar, de fietskaar en het terrein 🙂
- klein workshop: waarop letten bij het planten van bomen
- en dan de praktijk – eerst alles plangoed uitzetten en schikken, dan plantgaat maken
- de uitgegravene aarde met compost, lava en een handje mycorrhiza mengen en de boom op zijn plaats zetten
- de grote bomen kregen 3 steunpalen, de andere 1 aan de windkant
- de strook loopt uit in een wilgen- en elzenbosje, voor knothout en flechtmateriaal
- vlijtige handen
- karton over elk plantgat en nog een tweede strook voorbereiden voor de volgende bomen in afwachting
Met dank aan Jeroen, Valentijn (VivaConcept), Björn (Gemout) en de bende leergierige, handige mensen die kwamen meedoen!
Volgende stap: het watersysteem. In het ontwerp was er al rekening mee gehouden en dus ook bij de aanplanting afstand gehouden. Nu moet gezocht worden hoe de principes van Marc Daelemans ter plekke kunnen worden toegepast. Waar is de uitlaat? Waar moeten de putten? hoe diep moet gegraven worden zodat het water gravitair naar het plantenbekken kan lopen?… Dit is even iets voor de andere werkmannen. Terwijl er al graafwerken zijn, kan ook de grondvorm van wadi en vijver mee uitgegraven worden. Daar kan dan ook direct het water van de droogzuiging naartoe ipv naar straat!
Het is duidelijk: veel ideeën, veel mogelijkheden… fijn om erbij te zijn.
0 reacties