Eerst even de verhuis met al die dozen, planten enz., dan een kachel en een boiler om het warm te hebben, terwijl ook observeren en ontdekkingen in de tuin…

Onze verhuis met de fiets was wel leuk – en als we een echte cargo-fietskar hadden, was er zelfs nog meer mogelijk geweest. Het nieuwe huis had eerst nog wegens gebrekkige centrale verwarming een alternatief systeem nodig om het warm te hebben – voor ons de kans om voor een duurzaam alternatief te kiezen. Na wat opzoekwerk hadden we voor een massakachel of finoven gekozen omdat die van weinig hout veel warmte over een lange periode kan afgeven – goed voor het milieu (minder houtkap nodig) goed voor het budget ;). Voor warm water hebben we voorlopig een (elektrische) boiler geplaats die we alleen maar aanzetten als we willen douchen. Op termijn gaat er wellicht een zonneboiler komen…

Buiten ontdekten we veel verstopte plastiek – wie heeft ooit die wortelfolie uitgevonden en het zo genoemd?? vermoedelijk omdat er wortels zo goed doorgroeien?! Dit was tenminste onze indruk sinds we overal overgroeid worteldoek terugvonden als we iets wouden planten… We hebben dan maar voor wilgen gekozen om langs de beek te groeien –  want wilg is een snelle groeier, speciaal ook voor natte plekken en goed tegen erosie. Nog meer wilgen en elzen die hier en daar spontaan in de tuin waren opgedoken, hebben we een nieuwe plek gegeven waar onze toekomstige houtwal zal zijn – een knothaag aan de noordoostkant van ons perceel. Verder hebben we dan maar wat hakselhout gehaald om ook met droge voeten door de tuin te kunnen gaan – hoge grondwaterstand is de reden dat dit anders moeilijk is. Voordeel van het hakselhout is daarbij dat het organisch materiaal toevoegt, wat altijd goed is. Bovendien is het vergankelijk – jawel een voordeel omdat we maar pas hier zijn en misschien hebben we straks nog andere ideeën ;).

Belangrijk is uiteraard eerst even in het rond te kijken en te observeren wat, waar op welke manier al gebeurt, voor men (in kleine stappen) met veranderingen volgens zijn eigen ideeën begint. Zo hebben we bijvoorbeeld ook even de grond iets grondiger bekeken 😉 Het is zandig zoals in de Kempen typisch, maar ook veel klei en organisch materiaal erbij – dus een goede basis om eetbaars te kweken. Alleen de hoge waterstand biedt een uitdaging voor een andere aanpak… Dat houdt ons niet het minst tegen om met de eerste warme zonnestralen binnen toch al te beginnen zaaien ;).


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder