De droom van Marjolein vzw was al lang om een paradijs met iedereen te creëren. De rijkdom van de natuur is groot en het is aan de mens om er zorgvuldig & slim mee om te gaan. Het paradijs is er al – we mogen het gewoon niet ruïneren. Er zijn ook uitdagingen uiteraard, waar niemand alleen de oplossing heeft maar waar we met zijn allen aan mogen bijdragen. Soms zijn de nodige stappen heel eenvoudig maar je moet wel weten hoe – en door die open deuren ook effectief gaan. Doomsenario´s hebben we niet nodig maar een visie waar we samen achter staan.
Een samentuin lijkt iets klein & onnozel wanneer energiecrisis, oorlog en andere rampen de agenda bepalen. Toch kan het een middel zijn om op simpele & veilige manier terug te ontdekken wat de essentie is, wat lekker & gezond eten is, welke betekenis natuur in ons leven heeft, hoe we met elkaar willen omgaan, wat voldoening geeft, dat we trots successen mogen vieren en verantwoord moeilijke vraagstukken aangaan ipv weg te lopen, hoe we elkaar daarin kunnen ondersteunen ipv te saboteren, wat nodig is om in een paradijs te leven…
Het is een kans om zowel gezond voedsel te kweken als mentale & sociale gezondheid te bevorderen – gewoon eens met de handen in de grond, kleine wonderen zien groeien, het hoofd tot rust laten komen en ervaren dat er gelijkgestemde buren zijn die (op hun manier) ook om het leven geven en gelukkig willen zijn 🙂

Op de plaats van onze inspiratietuin mag daarom een samtuingroep vorm krijgen. Deze werd alvast gedoopt met de naam “Overvloed”. Deze plaats heeft namelijk als eigenheid dat er periodes zijn met overvloed aan water (overstromingsgevoelig) en we willen hier ook overvloed aan oogst & welzijn mogelijk maken, gebaseerd op de principes van permacultuur. Zowel gangbare groenten en kruiden, als ook bijzondere vaste planten, verschillende bloemen, bessen, bomen enz. zullen hun plek vinden voor oogst, waardplanten van insecten, biomassa, habitat enz.
Naast zaaien, planten en onderhouden van de tuin, zal ook bijleren, uitwisselen, rusten, genieten en vieren een belangrijk deel van de werking zijn. Iedereen is welkom om aan te sluiten, bij te leren over herstellende praktijken en mee te genieten van de oogst. Op die manier gaat welzijn van mens én natuur hand in hand.

Belangrijk: Het is bedoeld als samentuin, geen volkstuin met aparte percelen voor elke deelnemer. We zien de tuin daarom als geheel waar we samen aan de slag gaan op vaste werkmomenten en extra activiteiten doorheen de seizoenen. De samentuin Warmoes (Mol Stokt) en de Ecodemotuin (Mol Millegem) waren voor ons inspiratiebron en voorbeeld – deze zijn zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan & mee te doen ook!
Op dit moment zijn de tweede zaterdag van de maand gepland voor de bijeenkomsten van de samentuingroep (zie agenda). Er zal telkens overlopen worden welke klusjes te doen zijn en waarop te letten valt (en waarom). We ondersteunen elkaar met iedereen naar zijn mogelijkheden, zonder dogma´s. We streven ernaar dat iedereen de kans heeft om te ontdekken wat zijn talenten zijn en die toe te passen – zoals communicatie inv het project, juiste tijdstippen & manier van zaaien uitleggen, houtwerken doen, op kinderen letten, oogstfeest voorbereiden, workshops organiseren enz. Er is altijd wel iets te doen en iedereen kan bepalen hoe hij/zij zich wil engageren.
Respectvolle omgang met elkaar, de plaats en de materialen is de basis van goede samenwerking. Alles wat op het moment van samentuinieren oogstklaar is, wordt verdeeld onder de helpers. Ook workshops & lezingen over diverse thema’s kunnen hier doorgaan, net zoals planten- & zadenruilbeurzen en het vieren van de seizoenen. Het mag een ontmoetingsplaats worden waar mensen met interesse voor voeding, natuur en regeneratieve samenleving terecht kunnen om te verbinden, uit te wisselen en rust & plezier te beleven. Zo mag duidelijk worden dat (samen) tuinieren ontspannend én productief is, gebaseerd op respect voor moeder natuur & alles wat leeft.

We kijken ernaar uit om samen deze droom stap voor stap waar te maken! Jij ook?!

Schrijf graag in op onze helperslijst om op de hoogte te blijven. Welkom om gewoon eens mee te doen – kijk in de agenda voor de volgende sessie!
Merci alvast & heel graag tot een volgende 🙂