Tag Archives: waterrecuperatie

Vliegende start – vijver voor waterrecuperatie, pergola en kruidenbult

En rol behangpapier was nodig om alle plannen voor dit mooie stukje aarde vast te kunnen houden. Tof dat er zoveel enthousiasme is en ook de plaats er is om het allemaal te realiseren. Dit mag dan wellicht in haalbare stappen gebeuren. Om er een beetje versnelling aan te geven pakte de mier-bende mee aan bij de eerste stappen: prioriteit kreeg waterrecuperatie en zonnewering plus lekkers voor thee en kookpot.

Om de zon in de zomer buitenshuis te laten, werd er een pergola op gezet. Hiervoor kon er eikenhout van “eigen oogst” gebruikt worden. De eigenwijze groei geeft een unieke karakter aan de constructie. Extra touw maakt er een mooi geheel van een zal straks helemaal ingepalmd worden door planten. Daar zal het uiteraard een heel gezellig plekje zijn om te zitten.

In plaats van een ondergrondse put werd er gekozen om er een mooie vijver te zetten die wel evengoed voor waterrecuperatie kan dienen. Met enthousiaste scheppers werd er deels puin van verbouwingen in dijken verwerkt en deels aarde uitgegraven om de puin te begraven en diepte te creëren. Een stapelmuurtje errond geeft er een mooi zicht aan. Van het dak zal het regenwater via buizen langs de pergola de vijver bevoorraden.

De overschot van de steenpuin wordt binnen kortste tijd verzet op een geschiktere plaats. Daar komt er een kruidenheuvel. Fantastisch wat men met zijn allen op één dag kan verwekelijken.

overzicht (C) De Groene Fietser

 

Weer eens bedankt aan collega´s en helpers – Gemout vzw, VivaConcept, De Groene Fietser, Hou´t Hart, Daan, Dirk, Noralie, Peter, Sigrid en alle andere helpende handen!

Bedankt ook voor Monica van Domburg en Lars Francis voor de foto´s van deze uitvoering!

Lekkere oase in de stad

In de stad heb je soms weinig groen achter het huis. Met enkele ingrepen kan je er wel veel van maken:

Als eerste stap werd het té grote en veroudert terras eruit gehaald om plaats te maken voor meer kleur en geur – een prairie dichtbij huis. De houten planken waren al in de voorbereiding weg gehaald, bij het sleuren van de dals die eronder lagen pakte de bende helpers aan. Vele handen maken uiteraard licht werk. Op enkele uren tijd was zo een grote hoop daktuinsubstraat verzet. Dit diende als basis voor de nieuwe terrastuin.

Ook voor de rest van de tuin was er extra aarde voorzien om met meer reliëf de centrale boom meer in te bedden in het geheel (voordien was de boom zielig in een betonnen ring gehouden). Verder is water een belangrijke factor. Het regenwater werd enerzijds opgevangen in een regenton en anderzijds via een buizensysteem langs plantenpotten geleid. Zo is direct ook gebruik gemaakt van de verticale ruimte, midden in de zon. Plaats voor lekker pepers bv :) De resten van de betonnen ring leven herop als rotsmuur-waterspel bij de overloop naar de vijver.

En dan planten maar! Veel bessen, kruiden en bloemen – dat wordt smullen. Dit was uiteraard ook deel van het geheel tijdens dit twee-daagse (en de échte reden waarom we dit allemaal doen ;).

Met dikke merci aan de collega´s en ondersteuners – Mier vzw, Houdbaar vzw, Gemout vzw, VivaConcept, Sigrid, Peter, Rit en alle scheppers, vijzers, planters…!

PS: de inspiratie kwam trouwens van dakterras van Het Scoutshuis (Antwerpen) – een aanrader om eens te bekijken!