Het wasmiddel voor de vaat is bijna op. Gelukkig is er in de tuin genoeg te vinden om een nieuwe voorraad aan te maken. Geen zorgen om naar de supermarkt te gaan want dat hoeft niet (zowel het gaan als het zorgen maken) ! Als je geen tuin hebt, wees gerust want in de buurt zal je wel nuttige planten tegen komen. Topper is vooral de klimop die het jaarrond weelderig groeit, vaak aan tuinschuttingen of in bossen te vinden is.

Pluk wel met respect & verstand aub!

Ja, het groeit opnieuw maar laat genoeg hangen aan de plant om te kunnen herstellen, voor vogels & andere beesten om te schuilen, mss wil ook nog iemand anders in de buurt het recept uitproberen, en gewoon om vertrouwen in overvloed te oefenen ipv angst voor schaarste. Als je nu enkel zo veel neemt als je echt nodig hebt, dan zal er volgende keer weer genoeg om te plukken zijn – vooral indien je zuinig bent!

bron: wikimedia
Hoe gaat dat in zijn werk?

Planten hebben als bescherming tegen vraat & ziektes verschillende mechanismen ontwikkeld. Onder andere het molecule saponine. Net als synthetische tensiden hebben die een hyrophile en een hydrophobe gedeelte – met andere woorden, een “poot” zit graag in het vuil / vet, de andere liever in het water. Zo kunnen deze molecules verontreinigingen als het ware omsingelen en laten afvoeren in waterige oplossingen. Geweldig dat dit iemand ooit heeft ontdekt om het voor onze was te gebruiken! Sterk van de plant, handig voor ons 🙂 Nog veel meer details en uitleg kan je in Heidelien haar eindwerk terugvinden – echt de moeite om te lezen want het is met veel passie geschreven!

In een notendop

Voor de luie lezer alvast kort samengevat: 50g klimop met 1L water mixen, even opwarmen, filteren. Van dit extract neem je 900ml en meng het met 100ml citrusazijn – klaar! Nu kan je weer aan de slag en je borden, bestek en potten proper maken 🙂 Ook voor je kleren, haar en handen kan je het gebruiken. Witte was zal wellicht op den duur een verkleuring ervaren – beter wat soda erbij of wasmiddel van assen maken (zie eindwerk…).
Misschien vraag je nu: en wat is die citrusazijn? Waar krijg ik die vandaan? Zelf maken inderdaad ! Alle soorten “citroenachtigen” zet je een maand op azijn om vervolgens te filteren en te gebruiken in / als schoonmaakmiddel. Dat kunnen schillen van bv. sinaasappelen, citroenen en limoenen zijn, of citroenmelisse, verbena enz. uit de tuin kan ook. Alternatief is ook appelazijn en een druppeltje etherische olie van citroenella of dergelijke. Lees nog even deze post voor leuke receptjes met de overschotten.

Even nog enkele handige tips erbij
  • Dit wasmiddel is veel vloeibaarder (hoog wateraandeel). Dus ipv een bak met water vullen en daar een scheutje in doen, is het handiger om een scheutje wasmiddel direct in uw doekje of spons te doen – en na het poetsen met vers water spoelen uiteraard.
  • Soms heb je ook wat meer van dit wasmiddel nodig omdat het zachter werkt (ideaal ook voor kinderen en sensitieve mensen). Overdrijven hoeft wel niet. Schuim is bv. enkel een reclame-trucje en totaal overbodig voor een goed wasproces.
  • Omdat er geen conserveermiddel (behalve azijn) van pas komt, is het ook beperkt houdbaar – bv. een maand. Als je goed doseert, is het dan sowieso op, of je maakt kleinere hoeveelheden, of vriest porties in. Als je weinig tijd hebt kan je mss ook met vrienden afspreken en om de beurt voor elkaar “brouwen” 😉
  • Op lange termijn kan puur klimop-wasmiddel als shampoo uitdrogend voor het haar zijn (afhankelijk van haartype en hoe vaak je je haren wast). Doe daarom af & toe een kuur bv met ei-shampoo (voorbeeld ook in het eindwerk te vinden). Uiteraard is het nuttig om te proberen minder wasbeurten te doen & met minder wasmiddel te wassen. Zo kan je hoofdhuid weer tot rust komen en vanzelf minder vettig worden. Het lukt echt!
  • Gewone vaste zeep breekt de beschermende zuurmantel van de huid af omdat het een veel hogere pH heeft – wasmiddelen van planten doen dat niet! De zuurmantel van je huid beschermt tegen uitdroging, schadelijke micro-organismen en negatieve milieu-effecten. Best wel nuttig wat de natuur heeft uitgevonden – dus zacht ermee omgaan! Uiteraard mag je je handen met zeep wassen omdat deze allerhande dingen aanraken. De rest van je lichaam kan je prima opfrissen door enkel water alleen met af & toe een wasmiddelbeurt.
  • Bang van beestjes? We hebben bacteriën & Co nodig om te leven! In onze darmen, huid… gewoon overal en ze doen daar nuttig werk. Uiteraard is het nodig om een veelzijdig & gebalanceerd microbiom te hebben. Ipv alles te willen doden, daarom beter de ondersteunende, positieve helpers stimuleren – en zij houden op hun beurt die ongewenste “opportunisten” in de perken. Zoek eens de hygiënehypothese van Dr David Strachan op als je daarover meer wilt weten. Pasteur heeft later blijkbaar ook gerouwd dat hij ooit bacteriën de schuld gaf aan ziektes i.p.v. hen als signaalgever te begrijpen.
  • Trouwens, de bodem en onze darmen hebben veel gelijkenissen. Beide kregen in de laatste jaren veel te maken met pesticides (of antibiotica, hygiënemiddel & Co) die de biodiversiteit van het microbiom verzwakte. Zowel bodemzorg als zorg voor onze darmen (en huid) is belangrijk om weer veerkrachtig & gezond te worden.
    Samen sterk: gezonde bodem, water & lucht = gezonde planten, dieren & mensen! Hier ook een boeiend filmpje!
  • Behalve van zeep / wasmiddel is de waswerking afhankelijk van mechanische kracht, temperatuur en tijd (ook gekend als Sinner-cirkel). Daarom kan je ook de effectiviteit verhogen door meer te scrubben, warmer water te gebruiken (of koud bij bloedvlekken!), vlekken zo snel mogelijk te behandelen, en borden of kleren een tijdje te laten weken vóór de wasbeurt. Er zijn dus vele “knopjes” om aan te draaien om tot goed resultaat te komen 🙂 Varieer daarom zodat het bij elk geval past en je met zo min mogelijk “input” het best mogelijke effect kunt boeken, terwijl je “impact” nochtans zo klein mogelijk blijft (m.a.w. waterverbruik, energieverbruik, grondstoffenverbruik, verontreiniging… zo veel mogelijk reduceren).

Klinkt het allemaal wat te ingewikkeld?
Als iets nieuw is dat lijkt in het begin soms gedoe, maar als je het gewoon eens doet dan valt het best wel mee, hé. Dan vraag je je af waarom je het niet al vroeger hebt gedaan… Soms is een zucht ook wel een teken dat je te veel taken op je neemt. Dan mag je eens bekijken hoe alle taken wel gedaan kunnen worden met andere afspraken…

Dus probeer het gewoon nieuwsgierig uit, in kleine stapjes en bekijk het als spel om steeds meer “punten” te scoren. Ontdek hoe het geen extra opgave wordt maar iets dat je zonder moeite in alledaagse handelingen kunt integreren. Zo kan je de klimopmix bv alvast klaar maken en laten sudderen in een potje terwijl je de groenten voor het avondeten voorbereid. Als je dan de pot met klimopmix opzij zet kan je op de warme plaat je groenten klaar maken. Na het eten is de klimopmix afgekoeld en klaar om te filteren… Dit is maar een voorbeeld. Je kunt het aanpassen naar jouw manier en variëren passend bij elke situatie. Help elkaar hierin gerust door ervaring te delen of af te spreken – alles wat het leven dient, is toegestaan en waardevol. Dan kunnen we allemaal wat vrijer en gezonder van het leven genieten <3

Sowieso veel plezier & succes erbij !

Als je vragen of opmerkingen hebt, of graag voor een groep een workshop wilt aanvragen, dan laat het gerust weten door een bericht te sturen. Heel graag tot binnenkort!