Het droge & hete weer van de laatste jaren maakte het best lastig voor sparren. De letterzetter had daarom wel gemakkelijk spel. Talloze dode bomen waren het gevolg. Zo ook in Dorne waar we een vraag voor bebossing kregen. De dode dennen waren gekapt omwille van veiligheidsredenen (brandgevaar en mogelijke stormschade), maar het nieuwe zicht was triest. Het koppel wou terug meer groen en leven om zich heen – speciaal de bijen, vogels en eekhoorntjes dragen ze een warm hart toe. Door een programma op tv werden ze attent op het concept “voedselbos” en voelden zich meteen aangetrokken. Veel biodiversiteit, veel bloei & groei, weinig onderhoud waren allemaal mooie beloftes.

We hadden dus afgesproken en de opties bekeken, gehoord wat hun doel en prioriteiten zijn, welke stappen mogelijk zijn. Zo kwam een herbeplanting in verschillende fases uit de bus dat ook eigen ideeën van Moeder Natuur mee in het plaatje toelaat. Dus gingen we aan de slag om planten en vrijwilligers te verzamelen om als eerste stap een biodiverse haag aan te planten. Samen pakten we wel eerst “even” de Robinia´s (R. pseudoacacia) aan die zich op de open plaatsen gretig uitgezaaid hadden… Robinia´s zijn nuttige pioniers die de bodem verrijken met stikstof (zoals Elzen of erwten en bonen ook), later is hun bloei een gulle weide voor bijen, en hun hout is stevig en mooi (bv voor speelplaatsen). Maar teveel is teveel – we willen uiteraard dat het nieuwe plantgoed een kans heeft om door te komen. Als ze dan gevestigd zijn en meer schaduw maken, zullen de Robinia-zaailingen minder een probleem vormen. Wel nog even geduld nodig…

Gewoon leeg laten nadat we even “schoonmaak” hebben gemaakt, is niet de bedoeling – en niet mogelijk van nature – daarom hadden we een mengeling van allerhande bosplantsoen voorzien om een nieuwe plaats te geven. De keuze was gericht op forse struiken als lager niveau voor de nog verblijvende loofbomen, met oog op verschillende bloei-momenten, en als doel om een buffer te vormen tegen de koude noord-wind & invloeden van de landbouw. Onder andere groenblijvende struiken op strategische plaatsen voor het zicht (bv hulst en zilverbes), en inheemse bloeiers (bv meidoorn, sleedoorn, spork) gemengd met de aanwezige vlier en kersen. Eerst leek de hoop van plantgoed klein maar het werd snel duidelijk dat we dicht genoeg konden planten. Nog net met het laatste licht hadden we alles klaar en terug netjes opgeruimd. Iedereen is blij en benieuwd hoe het eruit gaat zien…
Dikke merci aan de collega´s van het Mier Collectief vzw en alle helpers (ook diegene die niet in de foto te zien zijn 😉 ) ! Graag tot een volgende.

PS: Als jij ook graag onze helpende handen & ideeën wil uitnodigen, geef maar een seintje!

Copyright foto´s: Aline Sponholz (Marjolein vzw) en Marc Van Hummelen (Villa Vanzelf vzw)